Παρασκευή βάμματος εκουϊζέτο από την ”Καλλιστώ”

Equisetum Face Yoga Kallisto

Equisetum Face Yoga Kallisto

Αρχές του καλοκαιριού,   στις παρυφές του Ολύμπου, όπου περιδιάβαινα σε μία όμορφη τοποθεσία,  με πολλά νερά και πηγές, ανακάλυψα ένα θαυματουργό φυτό ..το εκουιζέτο η, πολυκόμπι ή πολυτρίχι, ή κοντυλόχορτο ή ιππουρίδα των αγρών,  που υπάρχει στη γη εδώ και τουλάχιστον 390 εκατομμύρια χρόνια, εποχή των δεινοσαύρων, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ πήρε την επιστημονική ονομασία του ως Equisetum από τις λέξεις “equus” (άλογο) και “sacta” (τρίχα) επειδή τα κλαράκια του είναι σκληρά όπως οι τρίχες του αλόγου.

Ο Διοσκουρίδης έλεγε ότι το πολυκόμπι κοπανισμένο και επαλειμμένο θεραπεύει τελείως τις πληγές και για αυτό χρησιμοποιούταν σαν επουλωτικό, κατά τη διάρκεια των μαχών.

Το πολυκόμπι  περιέχει μεγάλες ποσότητες πυριτικού οξέος και αλάτων, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, αλκαλοειδή, σαπωνίνες, στερόλες, τανίνη, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, θείο.

Τη  θεραπευτική του αποτελεσματικότητα την οφείλει στο ότι αυτή η μεγάλη περιεκτικότητα σε πυρίτιο, μπορεί να απορροφηθεί γρήγορα από τον οργανισμό επειδή είναι πολύ  ευδιάλυτο και  συμβάλλει στο σχηματισμό του κολλαγόνου, τρέφει βαθιά το δέρμα και τα νύχια. Χάρη στις εξαγνιστικές του ιδιότητες, σας επιτρέπει να διατηρήσετε τα νύχια και το δέρμα σας απαλλαγμένα από τοξίνες, βακτήρια και μύκητες. Με τον τρόπο αυτό, το εκουιζέτο βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης των κηλίδων, του εκζέματος και των ρυτίδων.

 

                                        Παρασκευή Βάμματος εκουϊζέτο, από την “Καλλιστώ”

 

       Ιδιαίτερα, το Βάμμα εκουϊζέτο (Equisetum arvense),

* Eίναι  ωφέλιμο  για τον οργανισμό επειδή δρα επουλωτικά και προφυλάσσει το άτομο από την οστεοπόρωση.  τις πληγές και κυρίως τις χιονίστρες στα χέρια και στα πόδια.

* Οι χρήσεις και η θεραπευτικές του δράσεις είναι πάρα πολλές καθώς επουλώνει  και σταματά την αιμορραγία των πληγών, τη ρινορραγία και τις αιμοπτύσεις.

* Tο βάμμα εκουϊζέτο χαρίζει στον οργανισμό τις ευεργετικές ιδιότητες αποτελεσματικά και άμεσα.

* Επιπλέον το εκουϊζέτο βοηθά την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό εμποδίζοντας παράλληλα την εναπόθεση λιπιδίων στις αρτηρίες.      * Το βάμμα με εκουϊζέτο είναι εξαιρετικά στυπτικό, αιμοστατικό και διουρητικό.

* Τέλος, το βάμμα εκουϊζέτο είναι χρήσιμο για τον προστάτη.

 

Ιδιότητες

1. Βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου.

2. Προστατεύει από την οστεοπόρωση.

3. Μειώνει τις φλεγμονές στον προστάτη.

4. Διουρητική δράση.

Τρόπος χρήσης

Ρίχνουμε 8-10 σταγόνες σε λίγο νερό 3 φορές την ημέρα και το πίνουμε. Προτεινόμενη χρήση τουλάχιστον για 1 μήνα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται απερίσκεπτα.

Σημείωση: Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.

Οι πληροφορίες που δίδονται για τα βότανα και τις ιδιότητες τους έχουν αντληθεί από βιβλία, συγγράμματα βοτανολογίας και έρευνες.

Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς τη γνώμη κάποιου ειδικού.