Life Coaching

Image

Τι είναι το Life Coaching

Το Life Coaching  σε ελληνική μετάφραση σημαίνει προπόνηση ζωής ή προπόνηση για τη ζωή και είναι μια μέθοδος ανάπτυξης με συγκεκριμένο σκοπό, κατεύθυνση και όρια.

Είναι μια ζωντανή διαδικασία που βασίζεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ Coach (προπονητή) και  Coachee (προπονούμενου), με σκοπό να προσφέρει  μια κοινή στρατηγική  των δύο, ώστε ο ένας  εξ’ αυτών ( ο Coachee ) να βελτιώσει τις  προσωπικές του  ικανότητες, τις αποδόσεις του και μέσω της  ηθελημένης δέσμευσης και των προσωπικών του προσπαθειών, να πετύχει την πραγμάτωση του στόχου του.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ LIFE COACHING
Υπάρχουν δύο κατηγορίες στόχων στο Life Coaching, οι εξωτερικοί  και οι εσωτερικοί, που όμως αλληλοεμπλέκονται και αλληλοσυμπληρώνονται, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Μπορεί ένας άνθρωπος να θέλει να πετύχει σε ένα εξωτερικό τομέα της ζωής του, ας πούμε σε μια σχέση που θεωρεί σημαντική, αλλά λόγω μιας βαθειάς δυσλειτουργικής του πεποίθησης ότι δεν του αξίζει κάτι τέτοιο να σαμποτάρει ο ίδιος τη σχέση με τη χαμηλή του αυτοεκτίμηση. Άλλο παράδειγμα είναι, ένας εργαζόμενος να επιθυμεί μια προαγωγή στην εργασία του, αλλά  να πιστεύει π.χ.  ότι δεν έχει τις δυνατότητες να πετύχει • ή ότι αν αποτύχει, θα σημάνει το τέλος του • ή ότι αν πετύχει και φτάσει στον στόχο του, θα κληθεί να κάνει κι άλλα πράγματα  και μετά κι άλλα, τα οποία όμως φοβάται,  γιατί ενδόμυχα δε θέλει να δεσμευτεί.

Έτσι βλέπουμε ότι εσωτερικές αξίες όπως η αυτοεκτίμηση, το θάρρος και η ανάληψη ευθύνης αλληλεπιδρούν και καθορίζουν την πραγμάτωση η, μη του στόχου σε εξωτερικό επίπεδο.
α- Εξωτερικοί στόχοι του Life Coaching
Εξωτερικοί στόχοι στους οποίους βοηθάει το life coaching είναι οι στόχοι οι οποίοι αναφέρονται σε εξωτερικούς  τομείς της καθημερινής ζωής όπως:
 • Σωστές επιλογές και επιτυχία σε σπουδές, εργασία, καριέρα, επιχειρήσεις
 • Βελτίωση ή δημιουργία επιτυχημένων σχέσεων με τους άλλους ανθρώπους σε διάφορα επίπεδα (κοινωνικό, φιλικό, ερωτικό, συγγενικό, επαγγελματικό)
 • Ευκολότερη και καλύτερη διαπαιδαγώγηση παιδιών
 • Ορθή διαχείριση οικονομικών, κατάρτιση προϋπολογισμού
 • Διατήρηση ή καλυτέρευση της υγείας και της εμφάνισης με φυσικούς τρόπους
 • Αύξηση και βελτιστοποίηση της δημιουργικότητας για καλλιτέχνες, συγγραφείς, επιστήμονες κ.ά.
 • Αποτελεσματική και ισορροπημένη διαχείριση του χρόνου στην καθημερινότητα
 • Στάση και τρόπος ζωής (Lifestyle)
 • κ.λ.π.
β- Εσωτερικοί στόχοι του Life Coaching
Εσωτερικοί στόχοι στους οποίους βοηθάει το life coaching είναι αυτοί που σχετίζονται άμεσα με την ψυχή και το πνεύμα του ατόμου όπως:
 1. Αυτογνωσία
 2. Ανάπτυξη ή βελτίωση της ικανότητας για ψυχική γαλήνη,  ευχαρίστηση και ολοκλήρωση
 3. Πνευματική εξέλιξη
Ας εξηγήσουμε όλα τα παραπάνω
β1- Αυτογνωσία
Ως αυτογνωσία εδώ εννοούμε την απόκτηση γνώσης γύρω από τα στοιχεία που σχετίζονται με την προσωπικότητα του καθενός όπως:
 • Να αποκτήσει επίγνωση των αξιών του και των βαθύτερων, πραγματικών του επιθυμιών, αυτών δηλαδή που αν εκπληρωθούν θα του δώσουν αληθινή εσωτερική ικανοποίηση.
 • Να συνειδητοποιήσει τι φοβάται και γιατί φοβάται αυτά που φοβάται.
 • Να κατανοήσει τους βαθύτερους λόγους που θέλει να επιτύχει κάτι και αν το θέλει πραγματικά ο ίδιος, επειδή μπορεί στην ουσία να μην το θέλει.
 • Να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματα που έχει μέσα του.
 • Να διαπιστώσει το πώς χειρίζεται συνήθως τα διάφορα συναισθήματά του.
 • Να συνειδητοποιήσει με ποιον τρόπο σκέφτεται και ποιες είναι οι πεποιθήσεις του που κρύβονται πίσω από τα συναισθήματά του και που κατευθύνουν τις συμπεριφορές του.
 • Να αποκτήσει αντίληψη σαν εξωτερικός παρατηρητής του εαυτού του για το πώς συμπεριφέρεται.
 • Να καταλάβει ποιοι είναι βαθύτεροι λόγοι που φέρεται όπως φέρεται, εστιάζοντας περισσότερο στις δυσλειτουργικές του συμπεριφορές.
 • Να ανακαλύψει ποιες πεποιθήσεις και συμπεριφορές που έχει υιοθετήσει στην ζωή του τον φέρνουν πιο κοντά (οι λειτουργικές) και ποιες τον απομακρύνουν από την εκπλήρωση των πραγματικών του επιθυμιών (οι δυσλειτουργικές).
β2- Ανάπτυξη ή βελτίωση της ικανότητας για ψυχική γαλήνη, ευχαρίστηση και ολοκλήρωση
Εδώ εννοούμε την ανάπτυξη ή βελτίωση της ικανότητας για ψυχική χαλάρωση, ισορροπία, ηρεμία και νηφαλιότητα ακόμα και στην παρουσία στρεσογόνων καταστάσεων και για ψυχική ευφορία, χαρά, ικανοποίηση, πλήρωση, απόλαυση και ευχαρίστηση ακόμα και από τα πολύ βασικά της ζωής.

Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο, ειδικά στην εποχή μας, για τους ανθρώπους να δυσκολεύονται να χαλαρώσουν ψυχικά ακόμα κι όταν δεν συμβαίνει κάτι που να ζητά άμεση αντιμετώπιση, πόσο μάλλον όταν βρίσκονται απέναντι σε δυσκολίες.
Δεδομένου ότι τα προβλήματα στη ζωή ποτέ δεν τελειώνουν, είναι απαραίτητο να μάθουμε πώς να χαλαρώνουμε ανεξάρτητα από τις αναποδιές που μας συμβαίνουν κι αυτός είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός εσωτερικός στόχος.

Επίσης πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι έχουν χάσει την ικανότητα να ευχαριστηθούν, να απολαύσουν και να χαρούν αυτά που έχουν. Για παράδειγμα μπορεί να έχουν υγεία, σωματική ακεραιότητα, τις βασικές υλικές τους ανάγκες για τροφή, στέγη και ένδυση καλυμμένες, να έχουν οικονομική άνεση, να έχουν μια δουλειά, να έχουν συγγενείς ή φίλους, να έχουν μία συντροφική σχέση, να έχουν οικογένεια.

Παρ’όλο όμως που έχουν κάποια από τα παραπάνω ή ακόμα και όλα τα παραπάνω, νοιώθουν συχνά μόνοι, ανικανοποίητοι, αγχωμένοι, θλιμμένοι, βαριεστημένοι διότι εστιάζουν διαρκώς σ’ αυτά που τους λείπουν (ή που νομίζουν ότι τους λείπουν) και όχι σ’ αυτά που έχουν, αδυνατώντας έτσι να πάρουν χαρά από την ζωή τους όπως είναι.

Άλλος ένας «εσωτερικός» στόχος λοιπόν μεγάλης σημασίας  είναι να μάθουμε να χαιρόμαστε, να νοιώθουμε ψυχική ικανοποίηση, να απολαμβάνουμε, να νοιώθουμε ευγνωμοσύνη γι αυτά που έχουμε, ακόμα κι αν υπάρχουν κάποια που μας λείπουν.β3- Πνευματική εξέλιξη
Η πνευματική εξέλιξη έχει να κάνει με αληθινή ελευθερία, δηλαδή αδιατάρακτη ψυχική γαλήνη και ευδαιμονία ανεξαρτήτως περιστάσεων, πραγματική αγάπη και βαθιά αυτογνωσία (γνώση του αληθινού εαυτού ως κάτι πέρα από την προσωπικότητα).

Ο στόχος της πνευματικής εξέλιξης ξεφεύγει από όλους τους παραπάνω, και μάλλον βρίσκεται εκτός των ορίων του συνήθους «life coaching» και εντάσσεται περισσότερο  στο πλαίσιο του «spiritual coaching».

Είναι ένας στόχος που αναφέρεται στην ένωση του ανθρώπου με το Όλον ή Θεό ή αλλιώς την συνειδητοποίηση ότι αυτό που είμαστε δεν είναι αυτό που φαίνεται σε εξωτερικό επίπεδο, αλλά επεκτείνεται πολύ πέρα από κάθε τι που μπορεί να αντιληφθούμε με τις αισθήσεις ή με τον νου.

Επειδή αυτός ο στόχος αποτελεί για εμένα την επιτομή όλων των στόχων και θεωρώ κανένας άλλος στόχος δεν αξίζει περισσότερο από αυτόν, θα εργαστώ με τα μέσα και την κατανόηση που διαθέτω να ρίξω φώς προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα απο αυτή την ιστοσελίδα.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ COACHEE
Το Life Coaching  είναι μια μέθοδος διαδραστική και συνεργατική  και δεν είναι ψυχολογία, ούτε ψυχοθεραπεία, μήτε ψυχανάλυση και σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει θεραπεία. Τι εννοούμε με αυτό;

Ότι για να ξεκινήσει κανείς Life Coaching δεν πρέπει να έχει «ανοιχτές πληγές» (κατάθλιψη, πένθος, διαταραχές κάθε είδους) και θέματα από το παρελθόν, που χρειάζονται φροντίδα. Πρέπει να είναι υγιής, να έχει μια υγιή προσωπικότητα και να είναι προσανατολισμένος στο μέλλον, έτσι ώστε να βάλει στόχους και να τους κατακτήσει.

Σε περίπτωση που ο Life Coach διαπιστώσει δισεπίλυτες καταστάσεις παραπέμπει το άτομο στον κατάλληλο ειδικό. Ένα από τα κοινά που έχει με την ψυχοθεραπεία είναι το περιβάλλον αποδοχής και εμπιστοσύνης που καλλιεργείται. Το άτομο μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς τον φόβο της κριτικής από τον Coach. Η σχέση μεταξύ των δύο είναι μια σχέση ισότιμη και συμμαχική.

Ο Coach απλά υποστηρίζει και ενθαρρύνει το άτομο, χωρίς να παρέχει συμβουλές ή να μιλάει ως αυθεντία. Αυτό που κάνει ο Coach είναι να συντονίζει και να θέτει το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα χτιστεί η εξέλιξη του ατόμου. Την εκτέλεση του σχεδίου την αναλαμβάνει ο Coachee. Στην αρχή της συμμαχίας αυτής ο Coach θα προσπαθήσει να ανακαλύψει και να αναδείξει ο ίδιος ο Coachee την θετική πλευρά του εαυτού του και να έρθει σε επαφή μαζί της.

Μετά από κει ξεκινάει το ταξίδι για την αλλαγή και την εξέλιξη βάση των μοντέλων ανάπτυξης και στοχοθεσίας που παρέχει ο Coach, μετά από εντολή του Coachee. Μέχρι την ολοκλήρωση και επιτυχία του πλάνου ο coach θα παραμείνει σαν εμψυχωτής δίπλα στον Coachee.

Έτσι τα βασικά προσόντα του υποψήφιου προπονούμενου είναι η αποδοχή, η συνεργασία, η αποφασιστικότητα, η επιθυμία για αλλαγή και η θέληση για την υλοποίηση του σχεδίου.
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ COACHING
Ας δούμε αναλυτικά τα βασικά βήματα του Life Coaching:
 • Ακριβής διαμόρφωση και καθορισμός του στόχου που επιθυμεί να πετύχει ο coachee μέσα από συζήτηση μαζί με τον coach, αλλά και με τη χρήση διαφόρων τεχνικών αυτογνωσίας. (Η συζήτηση συχνά βασίζεται στην μαιευτική του Σωκράτη).
 • Εξακρίβωση των εφοδίων και των εμποδίων, εξωτερικών (πρακτικών) και εσωτερικών (ψυχικών) που σχετίζονται με την επίτευξη του στόχου, επίσης μέσα από συζήτηση και τεχνικές αυτογνωσίας.
 • Παροχή συμβουλών, γνώσεων και πληροφοριών που βοηθούν α) άμεσα στην προσέγγιση του στόχου β) στην επίλυση προβλημάτων και στην άρση ή στην υπερπήδηση των εμποδίων εξωτερικών ή εσωτερικών που δυσχεραίνουν την επίτευξη του στόχου.
 • Κατάστρωση βασικού και εναλλακτικού σχεδίου, διαμόρφωση τακτικής, σχεδιασμός βημάτων, πρόνοια για τυχόν αναποδιές, όλα προς την επίτευξη  του στόχου και όλα μέσα από έναν συνδυασμό γνώσεων και πείρας του coach και συζήτησης με τον coachee.
 • Προετοιμασία με διάφορες πρακτικές μεθόδους και εξάσκηση σε δεξιότητες μέσω ειδικά σχεδιασμένων ασκήσεων που βοηθούν στην προσέγγιση του στόχου και την αντιμετώπιση των εμποδίων προς αυτόν.
 • Παρότρυνση, ενθάρρυνση, ηθική και ψυχολογική υποστήριξη κατά την διάρκεια της προσπάθειας για την κατάκτηση του στόχου.
 • Feedback από τον coach, με την εκπνοή της συνεργασίας.
front-video1.jpg
logo

Διαδικτιακό Πρόγραμμα
Face Yoga
Γίνε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.!

Copyright © 2021 Faceyogakalisto - All Rights Reserved | Created & Hosted By Positron

Search